Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Toplantısı’nda söz alan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarımsal sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, konuşmasında tarımsal üretim ve ihracat verilerine vurgu yaparak, sektörün önemine dikkat çekti. Konuşmasını duygusal bir vurguyla tamamlayan Erdoğan, “Sizleri en derin duygularımla selamlıyor, alınlarınızdan öpüyorum” dedi.
Fındık incir kiraz ve kayısı üretiminde dünyada açık ara 1. sıradayız
Erdoğan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, tarımsal başarılarından gurur duyarak şunları dile getirdi: “Tarımsal gayrisafi yurtiçi hasıla bakımından Avrupa’da birinci, dünya genelinde ise ilk 10 ülke arasındayız. Fındık, incir, kiraz ve kayısı üretiminde dünya lideriyiz. Sebze üretiminde dördüncü, meyve üretiminde ise beşinci sıradayız. 2023 yılında tarımsal hasılamızı 69,2 milyar dolara yükselttik. İhracatımızı ise 3,8 milyar dolardan 2023’te 31 milyar dolara çıkardık. Türkiye, 2012 ülke ve bölgeye 2,200 çeşit tarımsal ürün ihraç etti. Bu başarılarıyla gurur duyuyor ve hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum.”
Çiftçilerimizin cesaretini ve vatanperverliğini hiçbir zaman unutmayacağız
Çiftçi kardeşlerimize demokrasimize verdiği katkıdan dolayı da minnettarız. 15 Temmuz’da birileri bankamatik kuyruklarına koşarken, benim çiftçi kardeşlerim darbecileri engellemek için mahsulleri ateşe verdi. Çiftçilerimizin cesaretini ve vatanperverliğini hiçbir zaman unutmayacağız. Türkiye’yi vesayetten kurtarma mücadelemizi hep birlikte verdik. Türkiye’yi vesayetin her türlüsünden kurtarma mücadelesini beraber verdik. Ekonomide, tarımda, ihracatta ülkemizi hayal dahi edilemeyecek noktalara getirdik. Yüce Allah bizleri topraktan yaratmıştır, hayatımızı toprağın üzerinde ondan elde ettiğimiz mahsullerle sürdürüyoruz.
Toprak olmazsa hayat olmaz
Cumhurbaşkanı, insanın en sadık yoldaşı olan toprağın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Toprak olmadan hayatın anlamı yoktur. Topraksız bir dünyada ne yaşamak mümkün ne de ölüm sonrası bir yuvaya sahip olmak. Toprağa değer verirsek, o da bize hayat verir. Ancak alın teri dökmez, gerekli yatırımları yapmazsak toprak da bize bakmaz. Bu nedenle son 21 yılda çiftçilerimize verdikleri emeğin karşılığını verdik. Sorunlara kalıcı ve modern çözümler sunmak için büyük bir çaba sarf ettik. Ülkemizin tarımsal potansiyelini ortaya çıkarmak için ciddi hibeler sağladık. Üretimi desteklemek adına 21 yılda 1 trilyon 364 milyar lira tarımsal destek sağladık. Bu yılın başından bugüne kadar ise 45 milyar lira ödeme gerçekleştirdik.”
Tarsim ile çiftçimizin alın terini koruyoruz
Cumhurbaşkanı, tarımsal alanlara verilen önemi vurgulayarak şunları belirtti: “440 tarımsal ova alanını koruma altına aldık. Tarsim sayesinde çiftçilerimizin emeklerini güvence altına alıyoruz. Ancak tarım sektörüyle ilgili gerçek dışı iddialar gündeme getiriliyor, Türkiye’nin tarım politikası hedef gösteriliyor. Bu tür iddialar, çalışkan çiftçilerimizin emeğine saygısızlıktır. Elbette her ülke gibi sorunlarımız var ama Türkiye’de tarımın bitmiş olması sadece cehalet değil, aynı zamanda kötü niyetin göstergesidir. Tarımsal gayrisafi yurtiçi hasıla bakımından Avrupa’da lider, dünya genelinde ise ilk 10 ülke arasındayız. Fındık, incir, kiraz ve kayısı üretiminde dünya lideriyiz. Sebzede dördüncü, meyvede ise beşinci sıradayız. 2023 yılında tarımsal hasılamızı 69,2 milyar dolara çıkardık. İhracatımızı ise 3,8 milyar dolardan 2023’te 31 milyar dolara yükselttik.”
Hayvancılık ülke tarımının geleceğidir
Cumhurbaşkanı, tohum ihracatının 117 ülkeye yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Hayvancılığa özel bir önem veriyoruz çünkü bu sektör, tarımın geleceğini belirleyen unsurlardan biridir. Son dönemde yaşanan suni fiyat artışlarını araştırdık ve piyasadaki aşırı artışların normal piyasa koşullarıyla açıklanamayacağını gözlemledik. Bu artışların arkasında fırsatçılık ve fiyat manipülasyonu olduğu ortaya çıktı. Bu durumu fırsat bilen çıkar odaklarına karşı gereken adımları atacağız. Enflasyonla mücadele ederken, fiyat oyunlarına da müsamaha gösteremeyiz. Hayvancılık sektöründeki sorunlara çözüm bulmak için yeni politikalar geliştiriyoruz. Özellikle genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ek destek sağlayacağız. Ayrıca hayvan hastalıklarıyla mücadelede yeni tedbirler alacağız ve yenilenebilir kaynakları kullanarak organize tarım bölgeleri kuruyoruz. Bu kapsamda 41 organize tarım bölgesinin sürecini hızlandırdık ve 1382 tarım ve gıda ürününün coğrafi işaretini tescil ettik.”