TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda, bugün deprem bölgesindeki çocukların durumu ele alındı. Komisyona sunum yapan Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç, “Ben 20 yıldır afetlerle ilgilenen bir psikologum, ilk kez böyle bir taleple karşılaştım. Uzmanlarımız, intihar vakalarında ciddi bir artış gözlemliyorlar ve yaş ortalaması oldukça düşmüş durumda. Yani gerçekten de 8 yaşındaki çocukların intihar girişimleriyle karşı karşıyayız. Özellikle afet bölgelerinde, özellikle kırsal kesimde, acil servislere başvuran çocuklarda intihar düşünceleri ve girişimleri önemli ölçüde artmış durumda” şeklinde konuştu.TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Çocuk Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu’nun başkanlığında bir araya geldi. Komisyon toplantısında, Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ramazan Saygılı, Kızılay Afet Yönetimi ve İklim Değişikliği Genel Müdürü Kurtuluş Açıksarı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bilir ve Haliç Üniversitesi’nden Dr. Yeşim Ünal Kılıç, deprem bölgelerindeki çocukların durumunu ele aldı.
Kriz ortamlarında çocuklar
“Kriz Koşullarında Çocuklar” başlıklı raporumuzun sonuna geldiğimizi belirtmekten mutluluk duyuyorum.” diyen Katırcıoğlu, komisyonun mayıs ayının son haftasında Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa’yı ziyaret edeceğini ve temmuz ayında komisyon çalışmalarını tamamlayacaklarını ifade etti.
Ailesinden uzakta kalan çocuklar da daha ciddi reaksiyonlar var
Haliç Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç, UMKE (Uluslararası Medikal Kurtarma Ekipleri Derneği) ile saha çalışmalarına katıldığını ifade ederek, gözlemlerini sunumunda paylaştı. “Ailesinden uzakta kalan çocuklar da önemli reaksiyonlar gösteriyor. Özellikle yetimhanelerde kalan, sakatlık yaşayan veya refakatçisi olmayan çocuklar gibi özel durumu olan çocuklar mevcut” şeklinde konuştu.
Uzmanlarımız intihar vakalarında ciddi artış görüyorlar ve yaş oranı çok düştü
Kılıç, konteyner kentlerde çocukların oyun alanlarının bulunmadığını vurgulayarak, lavabo ihtiyacının kısıtlı olması sebebiyle çocuklarda alt ıslatma sorununun arttığını belirtti. Ayrıca, akran zorbalığının da oldukça yaygın olduğunu ifade etti. Afet bölgelerinde intihar vakalarının arttığına dikkat çeken Kılıç, şunları dile getirdi: “Ben 20 yıldır afetlerle ilgilenen bir psikologum, ilk kez böyle bir yardım talebiyle karşılaştım. Uzmanlarımız intihar vakalarında ciddi bir artış gözlemliyorlar ve yaş ortalaması oldukça düşmüş durumda. Yani gerçekten de 8 yaşındaki çocukların intihar girişimleriyle karşı karşıyayız. Özellikle afet bölgelerinde, özellikle kırsal kesimde, acil servislere başvuran çocuklarda intihar düşünceleri ve girişimleri önemli ölçüde artmış durumda.”