hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

Derin dondurucuda etler 6-12 ay arası saklanabiliyor!

Haber Girişi: 15 Haziran 2024 11:45 - Son Güncelleme: 15 Haziran 2024 11:45

Derin dondurucuda etler 6-12 ay arası saklanabiliyor!

Etlerin hava almayan kaplarda, vakum paketleme, streç film, sızdırmaz poşetler kullanılarak saklanabileceğini kaydeden uzmanlar, etlerin, 6 ay ila 1 yıla kadar dondurucuda saklanabileceğini kaydediyor.Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, Kurban Bayramı’nda etin uygun saklanma ve tüketilme yöntemlerini anlatarak, hijyen ve güvenlik konularında önemli uyarılarda bulundu.Oda sıcaklığında bekletilmemeli ve hemen buzdolabına konulmalıKurban Bayramı’nda kesilen etin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemli olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Etler, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı. Oda sıcaklığında bekletilmemeli ve hemen buzdolabına konulmalı. Kurban eti tüketilmeden önce ölüm katılığının geçmesi için yaklaşık 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Bu süre, etin lezzet ve aroma açısından daha iyi bir tat sunmasına yardımcı olacaktır.” dedi.Etler, çiğ sebze meyve gibi diğer besinlerle temastan kaçınılmalıKurban etinin saklanacağı kap ve kullanılan kesme araçlarının temizliğine de dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Hava almayacak şekilde saklama poşetleri veya streç filmleri ile paketlenmeli, oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Eğer et 2-3 gün içinde tüketilecekse buzdolabında kalabilir ancak uzun süreli saklama için derin dondurucular uygundur. Derin dondurucuda saklanacaksa etin hava almayan, sızdırmaz ambalajlarda dondurulması önemlidir. Dondurma işleminde küçük porsiyonlara ayrılıp dondurulabilir. Derin dondurucuda 6-12 ay arası saklanabilir, ancak lezzet ve kalitede azalma görülebilir. Bulaş durumunu önlemek için kesinlikle çiğ sebze meyve gibi diğer besinlerle temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca herhangi bir bozulma durumunun önüne geçmek için etin kokusu kontrol edilmelidir.” diye bilgi verdi.Etler 6-24 saat arasında dinlendirilmeli Kesim sonrası etin dinlendirilmesi etin daha yumuşak, daha lezzetli ve renginin daha koyu olmasına yardımcı olduğunu da söyleyen Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, şöyle devam etti:“Bu süreçte etin lifleri gevşer ve suyunun dağılması sağlanır. Ayrıca dinlendirme süreci, etin daha kolay ve düzgün bir şekilde kesilmesine de yardımcı olur. Dinlendirme süresi, etin büyüklüğüne ve türüne göre değişmekle birlikte 6-24 saat arasında değişir.”Bir yıla kadar dondurucuda saklanabilirEtin buzdolabında 1- 2 gün arasında taze kalarak saklanabildiğini kaydeden Hatunoğlu, “Etler, 6 ay ila 1 yıla kadar dondurucuda saklanabilir. Saklama süresi, etin türüne, kesim şekline ve dondurucunun sıcaklığına bağlı olarak değişebilir.” dedi.Hava almayan kaplarda saklanan etler hızlı bozulmuyorEtlerin nasıl saklanması gerektiği konusunda da bilgi veren Hatunoğlu, “Etler, hava almayan kaplarda saklanmalıdır. Bu sayede etin hızlı bir şekilde bozulmasının önüne geçilir. Vakum paketleme, streç film, sızdırmaz poşetler kullanılabilir. Et, saklama kaplarına veya ambalajlara konulmadan önce uygun porsiyonlara bölünmelidir. Böylece sadece ihtiyaç duyulan miktar alınır.”Et bir kez çözüldükten sonra, tekrar dondurulmamalıDonmuş etin çözdürülmesinde en iyi yöntemlerden birinin buzdolabında çözdürme işlemi olduğuna dikkat çeken Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Diğer besinlere temas etmeyecek şekilde yavaşça çözdürülmelidir. Bu yöntem, etin tazeliğini ve besin değerini korumaya yardımcıdır. Eğer hızlı bir çözdürme gerekiyorsa et, sızdırmaz bir poşete koyularak akan soğuk su altında çözdürülebilir. Mikrodalga fırın da hızlı bir çözüm sağlayabilir ancak dikkatli olunmalıdır. Çünkü etin bazı kısımları çözünmeden diğerleri pişebilir. Oda sıcaklığında çözdürme işlemi ise mikroorganizma üremesi açısından uygun değildir. Et bir kez çözüldükten sonra, tekrar dondurulması mikroorganizma ve bakteri oluşumunu artırabilir. Bu nedenle, çözüldükten sonra etin tüketilmesi veya pişirilmesi tercih edilmelidir.” diye uyarıda bulundu.Etler kesimden hemen sonra pişirilmek için uygun değilKurban etinin hemen tüketilmesinin sağlık açısından doğru olup olmadığı konusunda da bilgi veren Hatice Nurseda Hatunoğlu, şunları dile getirdi:“Etin taze olması oldukça önemlidir. Hazırlama ve pişirme aşamalarında hijyene dikkat edilmelidir. Ayrıca etin tam pişirilmesine de dikkat edilmelidir. İç kısmının sıcaklığı en az 70 derece olmalıdır. Diğer besinlerle temas etmemesine çok dikkat edilmelidir. Bulaş riskini azaltmak için ayrı kesme tahtaları ve ekipmanlar kullanılmalıdır.Etler kesimden hemen sonra pişirilmek için uygun değildir. Etler yeni kesildiğinde Rigor Mortis (ölüm sertliği) denilen katılaşma süreci yaşanır. Rigor Mortis, kaslardaki biyokimyasal değişmelerden kaynaklanan ve ete sertlik veren bir reaksiyondur. Bu sürecin gerçekleşmesi için etin yaşına bağlı olarak 6-24 saatlik bir süre geçmesi gerekir. Böylece et daha yumuşak ve lezzetli olur. Ayrıca kesim ve işleme sırasında hijyen kurallarına uyulmamışsa veya et doğru şekilde saklanmamışsa, hemen tüketmek yerine daha fazla hazırlık yapmak daha güvenlidir.”Et hemen tüketilecekse piştikten sonra biraz dinlenmeye bırakılmalıTaze etin hemen pişirilip tüketilmesiyle ilgili ise Hatunoğlu, şu önerilerde bulundu:“Hijyen kurallarına dikkat edilmeli, uygun pişirme yöntemleri seçilmelidir. Et piştikten sonra biraz dinlenmeye bırakılması etin daha sulu ve lezzetli olmasına yardımcı olur. Dinlenme süresi etin türüne ve kesimine bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle 5-10 dakika arasında olmalıdır. Ayrıca etin, sebzelerle birlikte servisi yemeğin besin değerini ve lezzetini arttırır.Et tüketirken hangi pişirme yöntemleri tercih edilmeli?Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, et tüketirken ızgara, fırında pişirme, tava veya tencerede pişirme, haşlama yöntemleri kullanılabileceğini ifade ederek, “Bağ dokusu daha fazla olan sert etlerin haşlama yöntemi, bağ dokusu az olan yumuşak etlerin ise ızgara yöntemi kullanılarak pişirilmesi daha uygundur.” dedi.Kesim sırasında ve sonrasında hijyen kurallarına uyulması konusunda ise Hatunoğlu, “Eğer hijyen kurallarına uyulmazsa besin güvenliği tehlikeye girer ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle çapraz bulaşmaya da dikkat etmek oldukça önemlidir.” diye konuştu.Çiğ ete dokunduktan sonra başka bir yere temas edilmemeliGıda zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemlere de işaret eden Hatunoğlu, “Etin hazırlanmasında kullanılan tüm araç gereçlerin hijyenine dikkat edilmeli. Ayrı kesme tahtaları ve bıçaklar kullanılmalı. Kişisel hijyen de oldukça önemli. Eller sık sık yıkanmalı, çiğ ete dokunduktan sonra başka bir yere temas edilmemeli. Etin iyice pişirilmesine dikkat edilmeli, iç sıcaklık en az 70 derece olmalı. Soğuk zincirin korunmasına dikkat edilmeli, buzdolabının sıcaklığı 4 derece ve altında, dondurucunun sıcaklığı -18 derece ve altında olmalı.” dedi.Atıkların uygun şekilde uzaklaştırılmasına dikkat edilmeliHatunoğlu, “Kesim yerlerinde, kullanılan ekipmanların temizliğine ve kişisel hijyene, porsiyonlamaya ve kesim sonrası oluşan atıkların uygun şekilde imha edilmesine dikkat edilmelidir. Benzer şekilde evde de etin hazırlanmasında kullanılan ekipmanların temizliğine ve el hijyenine, saklama koşullarına, sıcaklık kontrolüne ve atıkların uygun şekilde uzaklaştırılmasına dikkat edilmelidir.” diye sözlerini tamamladı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sancaktepe escort Zeytinburnu escort Antalya escort Ankara escort Avrupa yakası escort Denizli escort Kocaeli escort Merter escort Nişantaşo escort Levent escort Çapa escort Etiler escort Mecidiyeköy escort Taksim escort Beşiktaş escort Bakırköy escort Bahçeşehir escort Esenyurt escort Avcılar escort Avrupa yakası escort bayan Beykoz escort Üsküdar escort Göztepe escort Erenköy escort Suadiye escort Kurtköy escort Tuzla escort Bostancı escort Ümraniye escort Pendik escort Kadıköy escort Kartal escort Ataşehir escort Anadolu yakası escort Bodrum escort Konya escort Muğla escort Malatya escort Gaziantep escort Eskişehir escort Ankara escort İstanbul escort Kayseri escort Adana escort Şirinevler escort Halkalı escort Marmaris escort Fethiye escort Sarıyer escort Maltepe escort Fatih escort Çekmeköy escort Beylikdüzü escort Başakşehir escort Ataköy escort Alanya escort Samsun escort Muğla escort İzmir escort Diyarbakır escort Bursa escort Antalya escort İstanbul escort Göztepe escort Gaziantep escort Adana escort Adana escort Anadolu yakası escort Ankara escort İstanbul escort Ataşehir escort Avcılar escort Avrupa yakası escort Bağcılar escort Bahçeşehir escort Bahçeşehir escort Beşiktaş escort Beykoz escort Bodrum escort Bostancı escort Bursa escort Eskişehir escort Gaziosmanpaşa escort Kadıköy escort Kartal escort Kocaeli escort Konya escort Konya escort Konya escort bayan Malatya escort Pendik escort Şirinevler escort Taksim escort Ümraniye escort Adana escort Antalya escort Bursa escort İzmir escort Bodrum escort Eskişehir escort Konya escort İzmir escort Beylikdüzü escort Kayseri escort İzmir escort Pendik escort Eskişehir escort İstanbul escort escort Fatih escort Antalya escort escort bayan Samsun escort İstanbul escort Bursa escort Antalya escort bayan Antalya bayan escort Antalya escortlar Adana escort Bursa escort İzmir escort Diyarbakır escort Maltepe escort Çekmeköy escort Beylikdüzü escort Şirinevler escort Ataköy escort Halkalı escort İstanbul escort Şişli escort Kayseri escort Antalya escort Mersin escort Mersin escort Mersin escort Şişli escort Mersin escort Kayseri escort

ankara escortankara escort bayanPendik escortKadıköy EscortBostancı Escortromabethttps://diaafootball.com/https://joyfulantidotes.com/MarkajbetBetwoonPiabellaBahis1000aviator oynasweet bonanzaataşehir escortMoi casinoistanbul escort bayanescort bayan ankarahacklinkhttps://thechelseatreehouse.com/matadorbetistanbul escortdeneme bonusujojobetjojobet girişodeonbet girişgaziantep escortgaziantep escortporno izleimajbetonwintipobetCASİBOMasyabahismeritkingsahabetcasibomcasibom girişCasibom Girişelitcasino girişmarsbahis girişgrandpashabetonwindumanbetMatadorbetjojobet girişjojobet mobilgrandpashabetjojobet güncel girişjojobet güncel girişholiganbet güncel girişonwin güncel girişdumanbet güncel girişonwin güncel girişnakitbahis güncel girişdinamobet girişkralbet girişmatadorbetcasibommarsbahisMarsbahisMarsbahisMarsbahisMeritkingnakitbahiscasibom güncel girişcasibomsekabetbetsat girişcasibomsavoybettingnakitbahisladesbetcasibomgobahisasyabahisgrandpashabet girişBetebet Girişcasibomikimisli onbahisstarzbetklasbahislimanbetmarbahiscasibom güncel girişşişli escortbeylikdüzü escortMarsbahiscasibommatbetholiganbet girişmarsbahismarsbahisprensbetmarsbahissavoybettingsupertotobetbetbooparibahismatadorbet güncel girişmarsbahis güncel girişbetebet güncel girişjojobet güncel girişcasibom güncel girişmarsbahis güncel girişjojobet güncel girişjojobet güncel girişmatbet güncel girişjojobet güncel girişholiganbetsekabet güncel girişbahsegel güncel girişimajbet güncel girişcratosslot güncel adresibetboobetboomatbet güncel girişjojobet güncel girişholiganbet güncel girişsekabet güncel girişsekabet güncel girişonwin güncel girişonwin güncel girişsahabet güncel girişgrandpashabetbetkanyon güncel girişjojobet güncel girişonwin güncel girişgrandpashabet güncel girişbettineasyabahisngsbahissahabet güncel girişdinamobet güncel girişMeritking TwitterMeritking TwitterCasibom GirişMeritking Twitterjojobet girişSahabet girişjojobet güncel girişwinxbetwinxbetwinxbetwinxbetmeritkingwinxbetwinxbetwinxbetjojobetimajbetMarsbahisPusulabetbetebet giriş grandpashabet girişmarsbahisjojobetcasibomultrabetultrabet girişmatadorbet girişmatadorbet girişmariobetcasibom girişcasibom günceltumbetbahislioncasibommeritkingjojobetonwin güncel girişSahabetPusulabetmatadorbet resmiPusulabetbetcioholiganbet girişmarsbahis güncel girişiptvmatadorbetcasibomCasiBomsahabet Casibom Giriştipobet girişMarsbahisjojobetjojobet girişcasibomgiriş casibombetwoonGrandpashabetGrandpashabetdeneme bonusumeritking güncel girişrüyabetjojobet girişonwinholiganbetgalabetjojobet girişholiganbetmarsbahisimajbetmatbetjojobetholiganbetholiganbetsekabetonwinsahabetgrandpashabetmatadorbetmeritkingjojobetcasibom girişCasibom Girişjojobetpusulabetsupertotobetsupertotobetholiganbet girişcasibomcasibomcasibom girişkalebetqueenbetmarsbahis girişbaywin girişEscortmeritking girişmeritkinggrandpashabetsekabetgrandpashabetgrandpashabetBEYLİKDÜZÜ ESCORTSlotjojobettipobettipobetcasibom girişgüvenilir casino sitelerimeritkingCasibomcasibom girişmeritking girişmeritkingcasibomcasibom girişmatadorbet girişmatadorbetpusulabet