Astana süreci devam etmeli
Putin: “”Türkiye’yle ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm gelişmeler, dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleşiyor. Astana süreci devam etmeli” derken Bakan Fidan, toplantı kapsamında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de görüştü.
Astana süreci nedir?
Suriye’de ateşkes ve çatışma süreçlerinin kontrol altına alınabilmesi açısından Türkiye ve Rusya’nın öncülüğünde başlatılan Astana süreci, siyasi ve insani meselelerin ele alındığı bir platform olarak işletilmeye devam ediyor. Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Ocak 2017’de bir araya gelen Türk ve Rus yetkililer, Suriye krizine çözüm için “Astana formatlı” görüşmeleri başlattı. Türkiye ve Rusya’nın öncülük ettiği toplantılarda daha sonra İran da garantör ülke olarak yerini aldı. Ürdün, Lübnan ve Irak gibi ülkelere gözlemci ülke statüsü verildi. Türkiye ve Rusya’nın çabalarıyla Suriye’de 30 Aralık 2016’da varılan ateşkesin güçlendirilmesi için 23 Ocak 2017’da yapılan Suriye konulu ilk Astana toplantısına Kazakistan ev sahipliği yaptı. Toplantıya Suriye askeri muhalefeti, Esed rejimi temsilcileri, Türkiye, Rusya, İran ve ABD heyetleri katıldı. Askeri muhalifler ile rejim güçleri temsilcilerinin iç savaşın başından bu yana ilk defa uluslararası bir toplantıda bir araya gelmesi toplantıyı önemli kılan unsur oldu.
Hakan Fidan toplantıda Gazze konusunu konuştu
Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşananlara ve bunun küresel yönetişim üzerindeki etkilerine dikkat çeken Fidan, “Birkaç kişinin ikiyüzlülüğü ve stratejik körlüğü nedeniyle 36 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, milyonlarca kişi yerinden edildi ve Gazze Şeridi tamamen yok olmanın eşiğinde. İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali, istila, kitlesel yerinden etme, etnik temizlik ve savaş suçları ile genişlemektedir.” ifadelerini kullandı.