Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve keçiboynuzu üretiminde dünya lideri olduğunu belirterek, fındık, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve ayva gibi ürünlerde dünya ihracatında birinci sırada olduğunu açıkladı. Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 23,9 milyon hektarlık tarım alanı ve 85 milyonu aşan nüfusu ile not edilen turist sayısına gıda sağlamanın yanı sıra ihracata da katkı sağlayarak, tarımsal hasılatında Avrupa’nın en büyük tarım ülkesi olma başarısını sürdürdüğünü vurguladı. Bağımsız Antalya Milletvekili Aykut Kaya’nın tarım ürünlerinin üretiminin yetersiz olduğu iddiasına yanıt veren Bakan Yumaklı, son üç yılda şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, soya, pamuk, kuru soğan, kuru fasulye, yulaf, zeytin, elma, kiraz, armut, incir, Antep fıstığı, mandalina, limon, şeftali, muz, çilek, nar, erik, ceviz, ayva, badem, kivi, Trabzon hurması, domates, biber, ve lahana gibi ürünlerde rekor üretimlerin gerçekleştiğini belirtti. Yumaklı, “Ülkemizde uygulanan politikaların meyvesi olarak, birim alandan elde edilen verimlilikte önemli artışlar yaşandı ve toplam bitkisel üretim miktarı arttı. 2002’de 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarı, 2023’te %39,5 oranında artışla 136,9 milyon tona yükseldi.” açıklamasında bulundu.
Buğday unu ihracatında dünyada birinci, makama ihracatında ikinci sıradadır
Türkiye, FAO verilerine göre dünya bitkisel ürünler üretiminde 12’nci, sebze üretiminde 4’üncü ve meyve üretiminde 6’ncı sırada yer alıyor. Ülkemiz, fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve keçiboynuzu üretiminde birinci sırada yer alıyor. Ayrıca kavun, karpuz, hıyar, pırasa, zeytin, mandarin ve elma üretiminde ikinci, çilek, nohut ve domates üretiminde üçüncü, kestane, ceviz, armut ve mercimek üretiminde dördüncü sırada bulunuyor. Türkiye, şeker pancarında beşinci, üzümde altıncı ve kütlü pamuk üretiminde yedinci sırada yer alıyor. Ayrıca fındık, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve ayva ürünlerinde dünya ihracatında lider konumda. Buğday unu ihracatında birinci, makama ihracatında ise ikinci sırada yer alıyor.
Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 2023 yılında 31 milyar dolara yükseldi
Türkiye tarım sektöründe kendi ihtiyacını karşılamanın yanı sıra tarım ve gıda ürünlerinde net bir şekilde ihracatçı konumunda. Tarım ve gıda ürünlerinin 2002 yılında 3,8 milyar dolar iken 2023 yılında 31 milyar dolara yükseldiği ve bu yıl 6,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiği belirtildi. Bitkisel üretim desteklemeleri çiftçilere sağlanıyor ve son iki yılda atıl ve boş alanların tarımsal üretime kazandırılmasıyla 4,7 milyon dekar alan tarımsal üretime açıldı, nadas alanları ise 2,45 milyon dekar azaltıldı ve tarla bitkileri ekim alanı 6,49 milyon dekar arttırıldı.
2024 yılında 91,55 milyar lira olacak
Yumaklı, tarımsal üretimi artırmayı, verim ve kaliteyi artırmayı, sürdürülebilirliği sağlamayı, kayıtlılığı artırmayı ve çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerini geliştirmeyi amaçlayan 12 farklı projenin uygulandığını belirterek, tarım arazilerini verimli kullanmak amacıyla ekim programında olmayan, bakımsız alanların ve işlenemez tarım için uygun olmayan bölgelerde üretimi artırmak için ülke genelinde projelerin yürütüldüğünü, bu projelerin yüzde 75’inin ayni destekle desteklendiğini açıkladı. Yumaklı ayrıca, çiftçilere bitkisel üretimi artırmaya yönelik destek ödemeleri yapıldığını ve tarımsal desteklerin 2024 yılında 91,55 milyar liraya ulaşacağını ifade etti.