Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı UİB Mavi Salon’da birlik üyelerinin katılımıyla yapıldı.
UHKİB SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞIYOR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda konuşan UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, geride bırakılan 2022 yılında yaşanılan salgın, savaş, enerji sıkıntısı gibi sorunların sonuçlarının 2023 yılında ortadan kalkmasını beklerken 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin ve can kayıplarının Türkiye’yi bir kez daha derinden yaraladığını belirtti. Yaşanan depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ve acı sonuçları yaşayan vatandaşlara acil şifalar dileyen Nüvit Gündemir, “2022 yılında Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörümüzün ihracatı, yüzde 4,8 artışla 21 milyar 205 milyon dolar olurken, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak ihracatımızı yüzde 13,3 artışla 1 milyar 99 milyon dolara taşıyarak yılbaşında tespit ettiğimiz hedefimizi de aşmayı başardık” dedi.
“2022 VERİMLİ BİR YIL OLDU”
En önemli ihracat kalemlerinin olan kadın ve erkek dış giyim, suni-sentetik ev tekstili, diğer ev tekstili ve giyim aksesuarları olduğunu hatırlatan Gündemir, “Başta İspanya, Hollanda, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi büyük pazarlar olmak üzere 160 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu süreçte Birliğimizin ihracatında ortalama kilogram değeri ise 20 doları aştı. Sektörümüzün ana pazarlarına yapılan ihracatta elde edilen kilogram başına birim değerler de sektörümüzün yüksek katma değerli üretim ve pazarlama gücünün göstergesidir. Aynı zamanda Ar-Ge, inovasyon, marka ve moda konusundaki yapılan yatırımların bir sonucudur. Bu dönemde Birliğimizin kadın dış giyim ihracatında kg birim değeri 34,1 dolar, suni sentetik yatak giysilerinde 31,7 dolar ve erkek dış giyim ürünlerinde ise 23,7 dolar düzeylerine yükseldi. Bu başarı sadece 2022 yılı için değil, pandemi sonrası değişen pazarda çeviklik ve ürün yelpazemizin zenginliği sayesinde son 3 yıl boyunca her yıl % 10 ve ustu büyümeleri yakaladık” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE ARTIK ÜRETİMDE VERİMLİLİK VE OTOMASYONA AĞIRLLIK VERMELİ”
2023 yılında ise ilk 3 aya bakıldığında Türkiye hazır giyim ihracatının %4,4 azalışla 5 milyar 204 milyon USD olurken UHKİB de %4,6 oranında azalışla 273 milyon USD ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Gündemir, “Daralan Avrupa pazarında bir taraftan hacim düşerken diğer taraftan Uzakdoğu ülkelerinin dampingli fiyatlarla pazara hücum etmesi daralan pazarı izah etmemize yeterli değil. Ülkemizdeki geçtiğimiz dönemlerdeki döviz politikaları sonucu enerji ve işçilik maliyetlerimizi rekabetçiliğin dışına taşıyor. Önümüzdeki seçim dönemi sonrası birtakım dengelemeler olsa da şunu unutmayalım; Türkiye’nin artık fiyat öncelikli politikalarla pazarda genişleme yakalaması çok zor.Üretim metotlarımızda daha fazla verimlilik ve otomasyona çalışmamız gerekir. Aynı zamanda pazardaki urun segmentinde kendimizi doğru konumlandırmamız gerekecektir” dedi.
“UHKİB ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR”
UHKİB olarak proje ve çalışmalarının aralıksız olarak devam ettiğini söyleyen Nüvit Gündemir, kümelenme projeleri kapsamında ‘Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Entegrasyonu’ URGE projelerinin başarıyla tamamlandığını anlatarak çalışmalarını şu şekilde anlattı: “UTİB ile ortaklaşa düzenlediğimiz “TechXtile Start-Up Challenge” zirvesinin, tekstil ve moda dışındaki sektörler için de rol model olmaya başladığını gururla takip ediyoruz. Bu yarışmaya katılan yarışımcıların bazıları değerli ölçüde yatırımlar alarak projelerini ıs modeli haline çevirdiler. Projelerimizden biri de Moda Tasarım Teknolojilerinde Kalıp Geliştirme Eğitim Programı. 2022 yılında başlayan programımız 2 yıl sürecek olan teorik ve pratik eğitimden sonra başarılı olan gençlerimiz sektörümüzde istihdam edilecek. Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarım Bölümü işbirliği ile İstanbul Moda Akademisi ile beraber zengin bir eğitim programı gerçekleştiriyoruz.
Sektörümüzün ve bölgemizin bu alandaki işgücü eksiğini tamamlamak için elimizden geleni yapıyoruz ve değerli bir program yürütüyoruz. Sizlerin de programı takıp etmenizi ve özellikle mezun olacak öğrencilerin üretimdeki konumlandırılmasında yardımcı olmanızı dilerim. Yine 2022 yılında Türkiye’de ilk defa tüm tekstil ve konfeksiyon ihracatçı birlikleri olarak ortak yürüttüğümüz Athleisure Challenge Aktif Giyim Tasarım Yarışması düzenliyoruz. Sonuçlarını bu yıl paylaşacağımız tasarım yarışmamız ile özellikle spor ve aktif giyim alanında yeni trendleri sektörümüze kazandırmayı hedefledik. Yeni ürünler, yeni tasarımlar ile dünya hazır giyim sektöründe söz sahibi olabilecek alt yapıyı sizlerle birlikte sektörümüze kazandırmaya devam edeceğiz. 2022 yılında Sosyal Uygunluk ve Sürdürülebilirlik Eğitimi, Accummark Gerber, Temel Düzey Modelistlik, CPI Sosyal Uygunluk vb. eğitimler gerçekleştiriyoruz.”Avrupa Birliği’nin en büyük ticaret ortakları olduğunu belirten Gündemir, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat ile kamu ve özel sermayeyi iklim ve çevresel eylemlere yönlendirmek için birtakım aksiyonlar alacağını taahhüt ettiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Mutabakatın bizim için önemli boyutu ise çevresel problemleri Avrupa Birliği’nin tek başına çözemeyeceğinden hareketle, Avrupa Birliği’nin işbirliği içinde olduğu ülkelerden de bu kurallara uymasını bekleyecek olması. Tüm birliklerin katıldığı sürdürebilirlik komitesi ile bu konuda sizlere yardımcı olmak için çalışmalar devam ediyor. Mümkün olan fonları da bu çalışmalara eklemek istiyoruz, konu hakkında iletişimde kalmanızda fayda var.”Toplantının ardından birlik üyeleri toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.